Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η γιορτή του έρωτα

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τη 14η του Φλεβάρη ως τη μέρα των ερωτευμένων. Όμως ,τι πραγματικά γιορτάζουμε εκείνη την ημέρα;
Η 14η Φεβρουαρίου είναι η επέτειος κοίμησης του άγιου Βαλεντίνου. Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος παρά τις αυτοκρατορικές διαταγές δεχόταν να παντρέψει ερωτευμένα ζευγάρια, με αποτέλεσμα να γλιτώνουν οι άρρενες από τη στρατιωτική τους θητεία, για να γιορτάσουν τον έρωτά τους. Δηλαδή, επρόκειτο για πραγματικό προστάτη των ερωτευμένων! Ένας άλλος θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, λόγω της πίστης του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.
Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία δεν τον δέχεται. Αντ’αυτού, η εκκλησία προτείνει ως μέρα τον ερωτευμένων την 3η Ιουλίου, μέρα γιορτής του αγίου Υακίνθου.
Στις μέρες μας, η γιορτή αυτή ωθεί τους ανθρώπους να εκφράσουν και να γιορτάσουν τον έρωτά τους ,ενώ δεν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στους ελεύθερους. Παρ’όλο που το να εκδηλώνει κάποιος την αγάπη του κάθε άλλο παρά κακό είναι, η εμπορευματοποίηση της, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο θα έπρεπε.Με αποτέλεσμα, πολλές φορές να αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν εμπορκό αντικείμενο παρά σαν συναίσθημα.
Γι’ αυτό ίσως θα ‘πρεπε να αντιληφθούμε τη σημασία του έρωτα και να κατανοήσουμε ότι αυτή η μέρα προσφέρει χαρά στους ανθρώπους, αλλά, όταν κάποιος είναι ερωτευμένος δεν περιμένει τις 14 του Φλεβάρη για να το γιορτάσει. 


                                                                                      Κρούστη Ιφιγένεια Β3

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου