Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Η Γνώση δεν Σκοτώνει!

Μάθε περισσότερα για την πρώην επάρατη νόσο 

Ακούμε συχνά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την έκφραση επάρατη νόσος ,όταν γίνεται αναφορά στον καρκίνο, αντί μιας απλής αναφοράς του ονόματος της νόσου ακολουθούμενη συνήθως από σχόλια όπως «έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο», ή «ο/η ασθενής έχασε τον άνισο αγώνα που έδινε για πολλούς μήνες με την ανίατη ασθένεια». Γιατί όμως; Αφού ο καρκίνος είναι ένα συχνά αντιμετωπίσιμο και μη μεταδιδόμενο νόσημα! Τι είναι αυτό που φοβόμαστε τόσο πολύ; Στην πραγματικότητα το γεγονός που ευθύνεται για όλα αυτά είναι η άγνοια! Έτσι λοιπόν για να σταματήσει πλέον ο καρκίνος να θεωρείται κατάρα και να αντιμετωπιστεί όπως πραγματικά πρέπει, δηλαδή σαν ένα γενικά αντιμετωπίσιμο νόσημα και ταυτόχρονα να δοθεί μια ευκαιρία σε όσους έχουν νοσήσει ή νοσήσουν στο μέλλον να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση με σύνεση και αισιοδοξία, χρειάζεται να μάθουμε:
 
Τι είναι ο καρκίνος;
Ο όρος «καρκίνος» δεν αποδίδεται σε μία και μόνη ασθένεια, αλλά σε μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα μας, τα οποία αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν διότι συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συνήθως αβλαβείς. Για να γίνει ένας όγκος επικίνδυνος πρέπει τα κύτταρα που τον αποτελούν να περάσουν σε ιστούς και να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος.
 

Ποια είναι τα είδη του καρκίνου;
Καρκίνος του πνεύμονα, του εντέρου, του ήπατος, των ωοθηκών, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου, του οισοφάγου, της μήτρας, του δέρματος, του εγκεφάλου, του μαστού, του νεφρού, του προστάτη, των οστών, του μυελού των οστών, του παγκρέατος. Καθώς και η Λευχαιμία( καρκίνος του αίματος) και το Μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος).

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο;
Ο καρκίνος είναι μια πολυσταδιακή και πολυπαραγοντική ασθένεια. Τα αίτια που τον προκαλούν έχουν αναζητηθεί:
·    σε μολυσματικούς παράγοντες, όπως είναι οι ιοί,
· σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι οι διάφορες ακτινοβολίες και χημικές ενώσεις,
· στον τρόπο ζωής που επιλέγουμε (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, διατροφικές συνήθειες),
· στις αλλαγές του γενετικού υλικού (μεταλλάξεις) που οφείλονται σε ακτινοβολίες και χημικές ουσίες αλλά και σε τυχαίους παράγοντες.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες, δρώντας ταυτόχρονα ή σωρευτικά, μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση του καρκίνου.


Υπάρχει πρόληψη για τον καρκίνο;
Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί ο καρκινικός όγκος είτε για την πλήρη     θεραπεία του καρκίνου είτε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του. Μπορεί να συνδυαστεί με  ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του όγκου, ενώ η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Η ανοσοθεραπεία και άλλες αναπτυσσόμενες μέθοδοι στοχεύουν στην ενεργοποίηση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Τέτοιες στοχευμένες θεραπευτικές μέθοδοι αναμένεται να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον με ταυτόχρονη μείωση των παρενεργιών.

Ποια είναι η Θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου;
Υπάρχουν τέσσερις γενικοί τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου, η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία, ενώ μελετώνται πειραματικά αρκετές άλλες θεραπείες και εμβόλια.


Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί ο καρκινικός όγκος είτε για την πλήρη θεραπεία του καρκίνου είτε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του. Μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του όγκου, ενώ η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Η ανοσοθεραπεία και άλλες αναπτυσσόμενες μέθοδοι στοχεύουν στην ενεργοποίηση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Τέτοιες στοχευμένες θεραπευτικές μέθοδοι αναμένεται να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον με ταυτόχρονη μείωση των παρενεργιών.



                                                                       Κουρνιώτη Ιωάννα Β3

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου