Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ένας νέος τρισδιάστατος κόσμος


Αν κάποιος σας έλεγε πως μπορείτε να χτίσετε ένα σπίτι έχοντας στη διάθεσή σας μόνο έναν εκτυπωτή τότε σίγουρα θα τον περνούσατε για τρελό. Και όμως…
Μερικά χρόνια πριν όλο αυτό θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως σήμερα με την εμφάνιση των τρισδιάστατων εκτυπωτών (3D printers) μπορείς να δημιουργήσεις ένα αντικείμενο στην κυριολεξία από το «μηδέν».
Τι είναι όμως “αυτοί” οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές;
Στην ουσία πρόκειται για την εξέλιξη από τον ψεκασμό μελανιού, των απλών εκτυπωτών πάνω σε κόλλες χαρτιού, στο τύπωμα διαδοχικών στρωμάτων ενός υλικού, συνήθως πλαστικού, μέχρι αυτά να διαμορφώσουν ένα τελικό αντικείμενο. Για να γίνει αυτό βέβαια, απαιτείται εκτός από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή και ένας υπολογιστής με κατάλληλο λογισμικό, ώστε να σχεδιαστεί το αντικείμενο που θέλουμε ή να σαρωθεί ένα ήδη υπάρχον.
Η τεχνολογία των 3D εκτυπώσεων βρίσκει ήδη εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως στην παραγωγή κοσμημάτων, χαρτών, παιχνιδιών καθώς και στους κλάδους της ιατρικής, της μηχανολογίας και του βιομηχανικού σχεδιασμού. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα φέρουν επανάσταση στη βιομηχανική παραγωγή και υπόσχονται πως, αν και η ζωή μας στην ουσία θα μείνει η ίδια, ο τρόπος που θα την αντιμετωπίζουμε θα αλλάξει για πάντα.
Για μια πρώτη γεύση…


                                                                 Κείμενο: Κουρνιώτη Ιωάννα Β3 
                                                  Μετάφραση Βίντεο: Σπανού Κατερίνα Β6
                            Επεξεγασία Βίντεο: Πολυχρονόπουλος Αλέξανρος Β6
                                                                                Τογκας Βασίλης Β6


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου